wat je gemist hebt

20 maart '24  

Charlotte D'Hulst

- 'Shazam for Odors' - 

Charlotte D'Hulst is een Belgische die al 9 jaar in New York City woont.

Zij is de oprichtster en CEO van MouSensor. 


Wat als we kunnen ruiken wanneer iemand kanker heeft? Het klinkt misschien als je reinste kwakzalverij, maar sommige ziektes verspreiden wel degelijk een distinctieve geur. Neem Parkinson, dat je kan ruiken in het zweet van een patiënt op een precieze locatie ter hoogte van de bovenrug. Het probleem is dat geuren niet kwantitatief waar te nemen zijn. Elke beschrijving van een geur is subjectief.

Met haar start-up MouSensor (nu Yesse Technologies) wil ze de complexe biologie van de menselijke neus vertalen naar een chip. Dat moet toelaten om elke geur op de planeet via een unieke digitale code onder te brengen in de allereerste database van geuren ooit. 


Een uniek verhaal van deze jonge ambitieuze vrouw!  En hoe corona roet in het project heeft gegooid...  


21 februari '24  

Caroline Coesemans

- 'Hoe zal AI onze wereld veranderen?' - 

Caroline Coesemans is head of Legal BeNeLux & Nordic @ Google. 

Zij is gespecialiseerd in Artificial Intelligence. 


Er gaat geen dag voorbij of AI haalt het nieuws. Wat het is? AI is een verzamelnaam voor applicaties die mensachtige vaardigheden vertonen zonder dat wij mensen ons ermee hoeven te bemoeien. Van online customer support tot aanbevelingen op Netflix en het chatten met de populaire chatbot ChatGPT.


Wat zijn de kansen dankzij AI?  Wat zijn de uitdagingen? En wat zijn de gevaren van AI? 

Caroline toont ons de weg in dit zeer actuele topic.  


17 jan '24  

Bert De Vroey

- De Amerikaanse presidentsverkiezingen '24 - 

Bert volgt de trends in de wereld al ruim 30 jaar. Eerst als reporter voor Radio 1, reizend naar Afrika en Brazilië, later als journalist voor de VRT-nieuwsdienst waar hij zich specialiseerde in de VS. In het boek 'De kleuren van Amerika' bundelde Bert zijn inzichten over diversiteit in de VS.


De Verenigde Staten hebben vier woelige jaren doorgemaakt onder het presidentschap van Donald Trump. De relaties van de VS met de rest van de wereld werden flink dooreengeschud. Trump nam afstand van traditionele bondgenoten in Europa, stelde de NAVO in vraag en knoopte goede relaties aan met autoritaire leiders elders in de wereld.

De aanpak van president Joe Biden was radicaal verschillend: een terugkeer naar de oude allianties en internationale overlegorganen. 

De presidentsverkiezingen van 2024 zullen daarom meer dan ooit een strijd worden tussen uiteenlopende visies op de rol van de VS in de wereld. Juist daarom kunnen ze ook voor Europeanen een verschil maken.

13 dec '23 

Lieven Van Linden

- Sterker door stress - 

Lieven Van Linden is ondernemer, biohacker en gefascineerd door het exploreren van zijn fysieke en mentale grenzen.


Na 10 jaar te hebben gewerkt in de bedrijfswereld is hij - na het beëindigen van zijn Executive MBA - begonnen met Built For Endurance, een bedrijf waarmee hij leiders helpt in het optimaliseren van hun gezondheid en performantie. 


Stress -en burnout cijfers blijven stijgen en momenteel zijn er enkel in België al 500 000 langdurig zieken.

Paradoxaal genoeg leven we in tijden van extreem comfort en overvloed.  Via inzichten uit de menselijke evolutie en fysiologie schijnt hij een ander licht op stress en hoe we via acute stressprikkels onze gezondheid en ons leven terug in eigen handen kunnen nemen.

15 nov '23

Anniek Gavriilakis

- Ontwerpen van rituelen - 

Annieks uitgebreide ervaring in het contact met mensen in extreme levensomstandigheden, zoals vluchtelingen, gevangenen, daklozen en mensen aan de rand van de samenleving, heeft haar tot een doorgewinterde leider in persoonlijk leiderschap gemaakt. Ze is opgeleid in Rechten (KUL) en Cultuurmanagement (VUB).


Als voormalig directeur van Bond zonder Naam heeft Anniek een diep inzicht ontwikkeld in het ondersteunen van individuen en teams bij hoogte- en dieptepunten, zonder oordeel en met gevoel voor humor. In haar rol als ritueelontwerper helpt Anniek leiders en hun teams bij belangrijke transities en bij het menselijker en bewuster maken van hun bedrijf.


Volgens mevrouw Gavriilakis hebben we soms rituelen nodig om met moeilijke gebeurtenissen in ons leven om te gaan. Als je de band in een koppel, als (nieuw samengesteld) gezin of als team wil versterken bv. De taal van rituelen, van de juiste plek, symbolen en handelingen heeft een impact op ons allemaal vandaag en in de toekomst. 

18 okt '23

Philip Brinkman

- Wat is er aan de hand met het Vlaamse onderwijs? - 

Een school is een unieke plaats waar je iets kan krijgen wat je elders niet kan vinden.  Wat zou dat kunnen zijn en wat is het doel van onderwijs?   Moet het kinderen en jongeren opleiden en klaarstomen voor de arbeidsmarkt of mag het iets meer zijn?  Twee decennia geleden stond het Vlaamse onderwijs volgens de OESO in de wereldtop.  Op dit moment is Vlaanderen weggezakt naar een 15de plaats.  Wat is er aan de hand? Is het tij nog te keren en moeten we ons hierbij spiegelen aan de topprestaties van sommige Aziatische landen?  Of is er een derde weg?  
Het onderwijs... iedereen heeft er een mening over omdat we allemaal menen ervaringsdeskundige te zijn.  Hierdoor zijn er niet alleen heel wat ideologische tegenstellingen, maar ook heel wat gekleurde meningen over het onderwijs.  Deze ideologische tegenstellingen en de diverse meningen zorgen ervoor dat het Vlaamse onderwijs ter plaatse blijft trappelen.  Philip Brinckman, pedagogisch directeur van het Sint-Jozefcollege in Turnhout werd in 2021 door de minister van onderwijs gevraagd om een commissie van 14 leerkrachten en academische experten te leiden om het tij te keren.  Zij brachten samen een lijvig rapport uit met 58 adviezen om het Vlaamse onderwijs uit het slop te trekken.  Hoever staan we eind 2023?      

20 sept '23

uitstap naar Cocon 

- Emerge and shine - 

We beginnen het Sterca jaar met een speciaal evenement bij Cocon. "Cocon" biedt een compleet nieuwe experience aan in de wereld van beauty and hair.  Het is gelegen in het centrum van Antwerpen, een oase van rust, waar je alles vindt dat je als vrouw nodig hebt om er beter uit te zien.  We spreken over knippen en kleuren van haar, gezichtsverzorgingsservice, pedicure, manicure, maar ook touchless wellness behandelingservaring.   Alles wordt samen aangeboden in je eigen cocon. 


Thierry Canetta, oprichter van Ellis Gourmet Burger, is Cocon opgestart op vraag van L'Oreal. 

De heer Canetta nodigt alle Sterca dames uit voor een co-design workshop.  We horen hoe het verhaal tot stand is gekomen en de vraag naar ons toe is "hoe kunnen we samen het concept nog verbeteren?"   

21 juni '23

Imam Khalid Benhaddou                     - Islam, een bedreiging of een verrijking - 

Er wordt veel gedebatteerd over de plaats van islam in Europa. Door de oorlog tegen IS en de aanslagen in Europa raakte de redelijkheid in de discussie over de plaats van islam in onze samenleving van zoek. Om polarisering te vermijden is het belangrijk om vanuit een helder perspectief over dit thema met elkaar in dialoog te gaan. Voor veel mensen is het bijvoorbeeld onduidelijk waar islam precies voor staat. Niet iedereen kan het geweld van IS, dat met islam wordt geassocieerd, plaatsen.


Daarom wordt er in deze lezing in op de historische achtergrond van de recente conflicten.
Men gaat in op vragen zoals: Waar komt islam vandaan? Hoe komt het dat mensen die hier
zijn opgegroeid en die deel uitmaken van onze samenleving, zich plots geroepen voelden
om te gaan strijden en zich duizenden kilometers verder te laten inzetten als kanonnenvlees?

17 mei '23

Maka Delameilleure

- Fake news bestrijden met blockchain technologie -

Maka is gedreven door innovatie en technologie, burgerlijk Ingenieur, Associate Professor Blockchain and Digital Transformation, lid van de Raad Van Bestuur van de Regionale Media Maatschappij, lid van de adviesraad relanceplan: Digitale Transformatie bij de lokale besturen en nog zo veel meer.


Digitale technologieën kunnen een oplossing bieden voor veel problemen. Maar ze kunnen ook gebruikt worden om bijv. nepnieuws te creëren.


Bijzonder in grote maatschappelijke kwesties zoals Corona epidemie of tijdens de Russische inval in Oekraïne wordt er gretig gebruik gemaakt van diverse technologieën om verdeeldheid te zaaien en om perceptie te beïnvloeden.


Kan blockchain een onderdeel zijn van de oplossing voor nepnieuws?

19 april '23

Helga Meersman & Ine Verhaert

- Van manager tot ondernemer - 

Ine was een lange tijd CEO bij Veritas, Helga had een topfunctie bij textielgigant Wolford. En toch ruilden ze hun gouden kooi, hun bonussen en hun personeel in om hun echte , eigen droom waar te maken. Ze waagden de sprong om een eigen handtassenlabel uit de grond te stampen. 


Met KAAI ontwierp het duo het soort tas dat het zelf miste: een zakentas voor vrouwen die stijl, kwaliteit en pragmatisme met elkaar verzoent voor een betaalbare prijs. Een gat in de markt, zo bleek uit hun onderzoek. Maar tussen droom en daad staan soms praktische bezwaren.  


Het was en is zwaar werken, maar KAAI breek helemaal door en is in amper 5 jaar tijd een bevestigde waarde geworden in binnen-en buitenland. 

16 maart '23 (Uitzonderlijk op donderdag)

Bart De Wever

- Rondleiding in het stadhuis van Antwerpen - 

Het impressionante stadhuis van de stad Antwerpen is samen met het Brabo-standbeeld een van de blikvangers op de Grote Markt.


In 1999 werd het Antwerpse stadhuis opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is één van de eerste voorbeelden van de renaissance in de Lage Landen. Er valt dan ook heel wat te bewonderen aan én in het statige gebouw van ‘t stad. Denk maar aan de Renaissance voorgevel, prachtige zalen en tal van kunstwerken. 


We starten met een "meet en greet" met Burgemeester De Wever, om vervolgens een rondleiding te krijgen in het vernieuwde stadhuis. 

15 februari '23

Andy Nijs

- The league of Unstoppebles - 

Andy Nijs is een business mentor, de oprichter van ‘The League of Unstoppables’ en de man zonder middelbaar diploma. Zijn dagelijkse mantra luidt: ‘I am Andy. I am a powerhouse. Courageous, bold and worthy. I am here to be real, share my energy and I am destined to inspire and educate others.


Als business mentor ondersteunt hij internationale ondernemers met hun professionele en persoonlijke doelen. Hij leert ze om zich los te rukken van allerlei verwachtingen en zo hun business en leven te runnen. Hij moedigt ze aan om groots te durven dromen, kwetsbaar te zijn, hulp te vragen en voluit in actie te gaan.

 

Je interne dialoog, je angsten en je omgeving kunnen je helemaal verlammen. Het is van belang elke dag opnieuw ten volle te geloven in jezelf, in wat je doet en wat wil je bereiken. Wees je eigen biggest supporter, en dat is exact de inspirerende boodschap die hij jullie gaat brengen.

18 januari '23

Christl Verbiest

- Een inzicht in de forensische wereld  - 

Christl Verbiest is forensisch odontoloog en gerechtsdeskundige verbonden aan het gerechtelijk centrum Antwerpen en aan DVI België.


Als forensisch odontoloog identificeert zij onbekende lichamen: nationaal bij de verschillende Nederlandstalige Parketten (zelfdoding, ongevallen, branden...) en internationaal bij natuurrampen zoals Tsunami , bij terroristische aanvallen (Zaventem) en bij grotere rampen (busongeluk Sierre) als lid van het Belgisch DVI team. Om zicht te krijgen op wat zij doet, zal ze ons aan de hand van een casus een inkijk geven in haar wereld.

21 december '22

Annelies Desmet

- Wensen doe je beter luidop - 

Annelies Desmet (1987) is filosofe. Ze kijkt, denkt en schrijft op zoek naar een liefdevolle manier om zich tot de wereld te verhouden en haar misschien zelfs schoner te maken.


Technologie is niet alleen je iPhone, het is een nieuwe knie. Het zijn je kleren. En het is een wandelstok. Alles wat het leven van de mens dient, het leven beter maakt. Maar wat is dat, een beter leven?


De antwoorden heeft Annelies Desmet misschien niet. Maar ze weet dat wij mensen ze kunnen vinden door luidop te wensen wat voor technologie we willen — en dus wat voor leven.

16 november '22

Pierre Deraedt, Philip Morris

- Naar een wereld zonder cigaretten - 

In 2016 kondigde Philip Morris International een wereldwijde transformatie aan. Als enige tabaksbedrijf ter wereld wil het zo snel mogelijk stoppen met ... de verkoop van sigaretten. In 2021 kondigde de CEO bovendien aan dat Philip Morris zijn ambities ook uitbreidt naar het gebied van wellness en gezondheidszorg.


Hoe begin je als bedrijf aan zo’n transformatie? Hoe wordt ze in ons land onthaald? Tegen welke (wetgevende) barrières loopt de tabaksreus aan? En wanneer wil Philip Morris bij ons stoppen met de verkoop van sigaretten? Pierre Deraedt, Director External Affairs bij Philip Morris in België en Luxemburg, gidst ons door één van de meest uitdagende bedrijfstransformaties van deze tijd.

19 oktober '22

Annelies Verlinden

- De stap van "de privé" naar "de politiek" - 

Sinds 1 oktober 2020 is Annelies Verlinden minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing. Voordien was ze werkzaam als advocate bij DLA Piper.


In die hoedanigheid heeft ze de Belgische staat verdedigd in het Arco-dossier. Hoe ze de overstap van privé naar politiek heeft beleefd, welke gelijkenissen en welke verschillen er zijn tussen beide werelden, komt ze graag zelf vertellen op woensdag 19 oktober.

21 september '22

Erwin Van Den Brande

- Artification - 

Erwin Van den Brande heeft zich tot doel gesteld om de kunstwereld en de bedrijfswereld dichter bij elkaar te brengen. De bedrijven worden met disruptieve uitdagingen geconfronteerd en dit vraagt een andere manier van aanpak en denken. Bedrijfsleiders kunnen leren van de kunstwereld en omgekeerd.


Erwin Van den Brande heeft een economische achtergrond en had managementfuncties in aantal technologiebedrijven. Hij is ondernemer en lag aan de basis van verschillende start-ups. Sinds 2010 is hij beeldend kunstenaar met exposities in binnen- en buitenland. Zijn passie is het samenbrengen van de twee werelden die op het eerste gezicht ver uit elkaar liggen. Kunst als manier van denken, leven en werken is voor hem het bindmiddel.

15 juni 2022

Carolien Krijnen

- Culinaire wandeling in 't Stad - 

Carolien Krijnen is sinds 2004 stadsgids. Ze beschouwt zichzelf niet enkel een stadsgids, maar ook een ‘storyteller’, en ze geniet ervan om oude en recente Antwerpse verhalen te vertellen over pleintjes, wijken, gebouwen en bewoners.

Aan de hand van een culinaire wandeling zal zij ons laten proeven van onze eigen stad. Een wandeling die naar meer smaakt. 

We starten en eindigen onze wandeling bij restaurant 0'Tagine aan de Schelde waar we gezellig samen dineren. Een mooie afsluiter voor een geslaagd Stercajaar! 

19 mei 2022  (UITZ.OP DONDERDAG!)

Bart De Wever

- Botsen de beschavingen? - 

Twintig jaar na de terroristische aanslagen van 9/11 staat "Botsen de beschavingen?" stil bij de maatschappelijke polarisatie die sindsdien stevig escaleerde.


Bart De Wever gaat samen met Khalid Benhaddou op zoek naar een antwoord op de vraag of beschavingen botsen. En als ze dan botsen, is er dan toch nog toekomstperspectief?

4 mei 2022

Benoit Mintiens

- 21st century Fine Watchmaking -

Hoe ziet de toekomst van "haute horlogerie" eruit?  Evolutie en echte innovaties gebeuren zelden van binnen in een eco-systeem.  700kg verwijderd van de Zwitserse Alpen herdefinieert het Belgische horloge merk Ressence de eeuwenoude sector. Patent na patent, innovatie na innovatie, opent Ressence het spectrum van deze bijzondere sector. Benoît Mintiens, de oprichter, zal het onder andere hebben over hoe je als Belgische start-up een plekje verovert in de gesloten wereld van de Haute Horlogerie.

Tip: Benoît zal een paar horloges bij zich hebben dus vergeet de pols van je partner niet mee te brengen.. Ressence is het enige Belgische horlogemerkt dat erkend is door de Fondation de Haute Horlogerie.

20 april 2022

Stijn Coninx

- a view behind the scenes -


Stijn Coninx studeert studeert in 1980 af als regisseur aan het RITCS in Brussel. Hij start zijn carrière als assistent-regisseur bij verschillende Belgische films. In 1987 maakt hij met Hector zijn eerste en meteen erg succesvolle langspeelfilm. Daarna brengt Coninx nog Daens, To Walk Again, Sœur Sourire, Marina en Niet Schieten op het scherm.


Tijdens deze sessie mogen wij in het hoofd kijken van Stijn Coninx. Waar haalt hij zijn inspiratie, hoe tekent hij zijn scènes, hoe maakt hij keuzes voor zijn decor en kostuums.


Frederick Swinnen

- De uiterst moeilijke situatie tussen Israële en Palestina -

Frederick Swinnen, actief bij de Europese Commissie is jurist internationaal recht.  Hij heeft meer dan 18 jaar voor de Verenigde Naties gewerkt, op het vlak van internationale justitie, vrede en veiligheid.  Hij werkt 7 jaar in het Midden-Oosten, in Gaza, Jeruzalem en Beiroet.  Hij heeft er gewerkt voor het agentschap dat hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen in het MIdden Oosten.  Hij zal het hebben over het conflict tussen Israël en Palestina. 

Mimi Lamote

- mijn traject -


Mimi Lamote (55) is geboren in Oostende. Ze studeerde economie aan de Universiteit Antwerpen. Ze was amper 35 toen ze CEO werd van de Belgische afdeling van de kledingketen C&A. Daarna volgende een grillig parcours, als topvrouw bij R5 Mode, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, de optiekketen Grandvision en de textielgroep Beaulieu.  In 2019 werk ze CEO van Mayerline.  Het modemerk van de limburgse familie Claes, de eigenaars van kledingketen JBC, telt 46 winkels in België, draaide in 2016 39 miljoen euro omzet en telt 270 werknemers.  We horen van haar hoe covid alles raakte.  

Lamote was ook een tijd bestuurder bij Belgacom (Proximus) en Kinepolis. 

Yamina Krossa

- laat je net-werken -

Nadat er bij haar borstkanker werd vastgesteld, startte Yamina Krosa in 2015 een campagne voor de volledige terugbetaling van borstreconstructies bij borstkankerpatiënten. Ze richtte daartoe de vzw Benetiet op. In 2016 slaagde ze in haar opzet. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block kwam tot een akkoord met de plastisch chirurgen voor borstreconstucties met eigen weefsel.  Daarnaast heeft ze een boek geschreven.  "Laat je net-werken" wijdt je in in de wondere wereld van innercrowdfunding.  Dit innovatieve concept staat voor de creatieve manier van fondsen werken bij mensen uit het eigen nabije netwerk van de getroffen persoon. 

Koen Kas

- nooit meer ziek -

In grote delen van China werden de dokters vroeger betaald om mensen gezond te houden. Zodra je ziek werd, moest je niet langer betalen. Fantastisch, toch?

 

15 maart katapulteer ik u naar de toekomst van de gezondheidszorg. Ik introduceer de ingrediënten om te evolueren van een geneeskunde die ons probeert te genezen naar een die ons gezond houdt of ooit zelfs ‘beter’ maakt, via een visueel vuurwerk van de boeiendste, meest creatieve technologische ontwikkelingen aan de voordeur van onze praktijk.


Maak u klaar voor het gebruik van uw persoonlijke biologische code, onzichtbare sensoren, smartphone-apps, slimme sociale media en games. Voor veel warme empathie en engagement, aantrekkelijk design en een digitale tweeling dokter als virtuele coach.

Maar vooral voor een nieuw concept in gezondheidszorg – en in uw leven: DELIGHT.

Rik van Cauwelaert

- de stille machtsgreep -


Volgens artikel 33 van de Belgische Grondwet gaat alle macht uit van de natie. In het volgende artikel -artikel 34 - wordt die macht al meteen beknot.  Want dat grondwetsartikel bepaalt dat de uitoefening van bepaald machten door een verdrag of door een wet kan worden opgedragen aan volkenrechtelijke instellingen. Artikel 34 is een landmijn die in alle stilte ontplofte onder het Belgische politieke bestel. De kolossale machtsoverdracht die dat artikel omzeggens geruisloos veroorzaakte, heeft de voorbije halve eeuw macht van de federale en de regionale regereringen volkomen uitgehold. 

Ann-Caroline Roymans


-Beslissen in een vuca wereld-


Een verandering van tijdperk vraagt om een ander gebruik van je brein. Met de snel exponentieel veranderende wereld mee kunnen volgen eist een slim, snel, adequaat georganiseerd brein. 

Zodat je snel kunt inspringen op verandering. Zich bezighouden met je eigen welzijn en dat van je medemens in dan ook zeker geen luxe, maar eerder een noodzaak. De aanpak van Ann Caroline slaat de nagel op de kop. Na 30 jaar ervaring in de neurologische revalidatiewereld heeft zij tevens sinds 6 jaar het parcours gekozen om het gezonde brein te optimaliseren.  Ze heeft haar aanpak beschreven in het boek: beslissen in een vuca wereld. 

Leo Neels

Algemeen Directeur bij Itinera.

 

Misschien ben ik alleen, maar mijn apathie voor de woorden ‘begrotingstekort’, ‘overregulering’, ‘werkeloosheid’, ‘belastingdruk’, ‘wanbeleid’, .. wordt alsmaar groter. Achter deze woorden zit een zompig moeras van complexe problematieken die je niet zomaar in 1 woord uitgelegd laat staan opgelost krijgt. De gemiddelde burger bekijkt het vanop een afstand en hoopt op 5 minuten politieke moed, maar die hoop wordt meestal snel de kop ingedrukt wanneer men in het weekend bij een kop koffie vaststelt dat de kranten weer volstaan met sneren en oneliners van kibbelende politici.

Gelukkig bestaan er mensen zoals Leo Neels, die een plan hebben, een plan voor het land. Leo Neels maakt deel uit van de denktank Itinera en onderzoekt grote maatschappelijke vraagstukken met als doel het beleid te verbeteren. De presentatie van Leo drukte ons nogmaals met de neus op de feiten, of liever in het zompige moeras: België is een zorgenkind en onze Noorderburen doen het daarentegen fantastisch. Nou, mopjes maken over Hollanders is dus ook ineens not done. Als er iemand een joke is, dan is het wel België met haar zwak beleid.

 

The magic word is in Leo’s boek ‘doelstellingen’. Zet jezelf een doel en handel er naar. Zo simpel kan het zijn. Maar blijkbaar nog niet simpel genoeg voor onze politici. Of hebben ze misschien ‘Een Plan voor het Land’ nog niet gelezen? Ik stuur alvast een exemplaar naar de Wetstraat en kijk al uit naar de oneliners in mijn volgende weekendgazet.

Op onze oktobermeeting hebben wij Prof.Dr. Marc Van Molle van het Departement Geografie van de VUB ontvangen die ons een boeiende uiteenzetting heeft geven over het belang van water in onze economie, ecologie en kortom in ons verder bestaan.

De aarde is een planeet die voor 2/3e uit water bestaat, een overvloed aan water zou men kunnen denken.
Evenwel zorgen de klimaatsverandering én de bevolkingstoename er samen voor dat tegen 2030 de beschikbare watervoorraden wereldwijd slechts zullen kunnen voldoen aan 60 % van de vraag.

De ongelijke verdeling van een steeds maar schaarser wordend water zorgt ervoor dat er conflicten ontstaan tussen staten, tussen regio's en tussen groepen van gebruikers.

"Water is het nieuwe blauwe goud", maar in tegenstelling tot goud kan een mens niet zonder water.


Een interessante lezing welke opnieuw tot nadenken heeft aangezet!


Julie De Keersmaecker


Ongelooflijk hoe je leven in één seconde kan veranderen in een hel. Zulke dingen gebeuren in boeken en films, maar niet in ons gezin of in onze vriendenkring. Met deze zin startte Julie De Keersmaecker op zondag 31 juli 2011 haar dagboek, nadat haar jongste dochtertje de diagnose kanker kreeg. De daaropvolgende zeven maanden leefde ze van dag tot dag, tussen hoop en vrees. Ze komt vertellen over hoe haar leven voor en na de dood van haar dochtertje evolueerden en hoe ze kracht heeft gevonden om haar carrière  een nieuwe wending te geven.

In september hebben we een uitstap gedaan naar de verbrandingsovens van ISVAG

onder begeleiding van Kristel Moelaert.


De laatste jaren is het onderwerp niet meer uit de actua weg te denken, de wereld zit met een gigantisch afvalprobleem.

ISVAG is in 1975 opgericht als intergemeentelijke samenwerking voor afvalverwerking. ISVAG verbrandt en verwerkt het afval en zet in op hernieuwbare energie. Het door ISVAG verbrand afval zorgt voor stroom voor meer dan 20.000 gezinnen, wat maakt dat de stroom van onze computers, het licht bij je thuis, of op de scholen van je kinderen wel afkomstig is van het verbrandingsproces.

Professor Rosa Rademakers

vervoegde, na een academische carrière, in 2019 het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) als wetenschappelijk directeur van het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie, in opvolging van haar mentor Christine Van Broeckhoven.


De professor heeft het in onze november meeting gehad over "Frontotemporale Dementie, Genetica en Onderzoek in de Verenigde Staten", en heeft ons meer geleerd over deze vreselijke ziekte, haar onderzoeken en de toekomstmogelijkheden.

Patricia van Lingen


Ha! Waren die mannen lekker gevangen. We hadden ze gelokt met lekker eten van Piet en een gratis pintje. Die arme schapen hadden niet door dat ze een uurtje gebrainwasht gingen worden door een relatie-expert die hen met één belangrijke Kerstboodschap naar huis ging sturen: “Luister nu gewoon es naar je vrouw!”


Draaide dat even anders uit seg.. Neen die sokken naast de wasmand liggen daar niet omdat je man bijziend is. Ook niet omdat hij met zijn tenniselleboog net naast de wasmand gooit, en neen, ook niet omdat hij jou wat bezigheidstherapie wil geven op die rustige schoolavonden. Die sokken die liggen daar - volgens Patricia Van Lingen - helemaal op hun plaats, daar op de grond. Het probleem zit bij jou, ja bij jou! Blijkbaar heb jij één of ander sokkentrauma in het verleden opgelopen waardoor je nu die arme man afjakkert. Een spiegel kan je helpen om je sokkentrauma te detecteren en voor eens en voor altijd verlost te zijn van je eigen gezaag. Slik.


Ineens drong het door, niet die mannen waren gevangen, maar wij! De zaal vulde zich met geroezemoes, er werd zenuwachtig gelachen, een enkeling durfde het aan om luidop te protesteren: “Ja maar.. mevrouw Van Lingen.. moeten wij die sokken dan gewoon laten liggen en zwijgen”? Het gevreesde en confronterende antwoord was een streng klinkende ‘JA’, en niet alleen moeten we die sokken laten liggen, we moeten ook nog eens chill in de zetel crashen zo rond een uur of 19u terwijl het alarmpje van de vaatwasser duidelijk maakt dat het tijd is om uit te laden, terwijl de brooddozen van de kids nog lekker staan te stinken met restjes van 7u geleden, terwijl de keuken eruit ziet alsof iemand met twee linkerhanden zich voor de eerste maal gewaagd heeft aan het nieuwe kookboek van Sergio Herman. Gewoon lekker liggen in de zetel en verbinding maken met je lieftallige echtgenoot. Hoe moeilijk kan het zijn?


Onnoemelijk moeilijk mevrouw Van Lingen. Maar toch zullen we uw boek lezen. Wie weet wat vinden we allemaal in die spiegel.

In april 2019 hebben is

Deborah Van Den Bos

bij ons langsgekomen.

Deborah maakt deel uit van het team van Sylvie Verleye, die reeds in het verleden voor ons heeft gesproken, een meeting waar steeds met zeer veel enthousiasme op werd terug gekeken!
Deborah adviseert, coacht en traint experts, professionals en leiders in het versterken van díe personal skills waarmee men impact maakt, men zichzelf op professionele wijze neerzet en invloed vergroot.
Het was een interactieve meeting, waarbij Deborah ons tips en inzichten heeft gegeven over hoe jezelf als ‘merk’ te poneren, wat is belangrijk, hoe je zorgt voor een goede pitch, wat mensen onthouden en wanneer je in hun gedachten blijft ‘plakken’ zodat ze op een later moment zaken met jou zullen doen.

Meer info over Deborah kan je hier terugvinden

In juni 2019 hebben wij

Inge Boets 

mogen verwelkomen.


Inge Boets heeft er na een indrukwekkende carrière aan de top bij ERNST & YOUNG voor gekozen om van haar passie haar beroep te maken.
Gepassioneerd door Italië, besloot Inge een 8-tal jaar geleden een delicatessen winkel te openen in Atwerpen (Hopland), genaamd "La Scoperta".

Mevrouw Boets heeft het drukke zakenleven evenwel niet geheel achter zich gelaten want is op heden als zelfstandig bestuurder actief in verschillende raden van bestuur (waaronder Euroclear plc, Euroclear SA, Econopolis, Ontex en Vanbreda Risk & Benefits,...)

Onze spreker zal het hebben over het meedraaien aan de top als vrouw in een mannenbastion, maar ook over haar "carrièreswitch" en de combinatie van de twee werelden.

Het was weer een zeer interessante en inspirerende meeting!

Professor Dr Ir Preneel

is hoogleraar aan de KUL en is gespecialiseerd in informatiebeveiliging en cryptologie. De Professor focust zich op cryptische algoritmen en de applicatie ervan in mobiele communicatie en computerbeveiliging.

Professor Preneel zal spreken over “Big Data, Little Privacy", een zéér courant onderwerp dat handelt over de (gevaren van)toenemende digitalisering, de bijhorende informatieverwerking van persoonlijke gegevens en de bescherming ervan.

Dit was een must voor eenieder!

CV en meer info via deze link