wat je gemist hebt

4 mei 2022

Benoit Mintiens

- 21st century Fine Watchmaking -

Hoe ziet de toekomst van "haute horlogerie" eruit?  Evolutie en echte innovaties gebeuren zelden van binnen in een eco-systeem.  700kg verwijderd van de Zwitserse Alpen herdefinieert het Belgische horloge merk Ressence de eeuwenoude sector. Patent na patent, innovatie na innovatie, opent Ressence het spectrum van deze bijzondere sector. Benoît Mintiens, de oprichter, zal het onder andere hebben over hoe je als Belgische start-up een plekje verovert in de gesloten wereld van de Haute Horlogerie.

Tip: Benoît zal een paar horloges bij zich hebben dus vergeet de pols van je partner niet mee te brengen.. Ressence is het enige Belgische horlogemerkt dat erkend is door de Fondation de Haute Horlogerie.

20 april 2022

Stijn Coninx

- a view behind the scenes -


Stijn Coninx studeert studeert in 1980 af als regisseur aan het RITCS in Brussel. Hij start zijn carrière als assistent-regisseur bij verschillende Belgische films. In 1987 maakt hij met Hector zijn eerste en meteen erg succesvolle langspeelfilm. Daarna brengt Coninx nog Daens, To Walk Again, Sœur Sourire, Marina en Niet Schieten op het scherm.


Tijdens deze sessie mogen wij in het hoofd kijken van Stijn Coninx. Waar haalt hij zijn inspiratie, hoe tekent hij zijn scènes, hoe maakt hij keuzes voor zijn decor en kostuums.


Frederick Swinnen

- De uiterst moeilijke situatie tussen Israële en Palestina -

Frederick Swinnen, actief bij de Europese Commissie is jurist internationaal recht.  Hij heeft meer dan 18 jaar voor de Verenigde Naties gewerkt, op het vlak van internationale justitie, vrede en veiligheid.  Hij werkt 7 jaar in het Midden-Oosten, in Gaza, Jeruzalem en Beiroet.  Hij heeft er gewerkt voor het agentschap dat hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen in het MIdden Oosten.  Hij zal het hebben over het conflict tussen Israël en Palestina. 

Mimi Lamote

- mijn traject -


Mimi Lamote (55) is geboren in Oostende. Ze studeerde economie aan de Universiteit Antwerpen. Ze was amper 35 toen ze CEO werd van de Belgische afdeling van de kledingketen C&A. Daarna volgende een grillig parcours, als topvrouw bij R5 Mode, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, de optiekketen Grandvision en de textielgroep Beaulieu.  In 2019 werk ze CEO van Mayerline.  Het modemerk van de limburgse familie Claes, de eigenaars van kledingketen JBC, telt 46 winkels in België, draaide in 2016 39 miljoen euro omzet en telt 270 werknemers.  We horen van haar hoe covid alles raakte.  

Lamote was ook een tijd bestuurder bij Belgacom (Proximus) en Kinepolis. 

Yamina Krossa

- laat je net-werken -

Nadat er bij haar borstkanker werd vastgesteld, startte Yamina Krosa in 2015 een campagne voor de volledige terugbetaling van borstreconstructies bij borstkankerpatiënten. Ze richtte daartoe de vzw Benetiet op. In 2016 slaagde ze in haar opzet. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block kwam tot een akkoord met de plastisch chirurgen voor borstreconstucties met eigen weefsel.  Daarnaast heeft ze een boek geschreven.  "Laat je net-werken" wijdt je in in de wondere wereld van innercrowdfunding.  Dit innovatieve concept staat voor de creatieve manier van fondsen werken bij mensen uit het eigen nabije netwerk van de getroffen persoon. 

Koen Kas

- nooit meer ziek -

In grote delen van China werden de dokters vroeger betaald om mensen gezond te houden. Zodra je ziek werd, moest je niet langer betalen. Fantastisch, toch?

 

15 maart katapulteer ik u naar de toekomst van de gezondheidszorg. Ik introduceer de ingrediënten om te evolueren van een geneeskunde die ons probeert te genezen naar een die ons gezond houdt of ooit zelfs ‘beter’ maakt, via een visueel vuurwerk van de boeiendste, meest creatieve technologische ontwikkelingen aan de voordeur van onze praktijk.


Maak u klaar voor het gebruik van uw persoonlijke biologische code, onzichtbare sensoren, smartphone-apps, slimme sociale media en games. Voor veel warme empathie en engagement, aantrekkelijk design en een digitale tweeling dokter als virtuele coach.

Maar vooral voor een nieuw concept in gezondheidszorg – en in uw leven: DELIGHT.

Rik van Cauwelaert

- de stille machtsgreep -


Volgens artikel 33 van de Belgische Grondwet gaat alle macht uit van de natie. In het volgende artikel -artikel 34 - wordt die macht al meteen beknot.  Want dat grondwetsartikel bepaalt dat de uitoefening van bepaald machten door een verdrag of door een wet kan worden opgedragen aan volkenrechtelijke instellingen. Artikel 34 is een landmijn die in alle stilte ontplofte onder het Belgische politieke bestel. De kolossale machtsoverdracht die dat artikel omzeggens geruisloos veroorzaakte, heeft de voorbije halve eeuw macht van de federale en de regionale regereringen volkomen uitgehold. 

Ann-Caroline Roymans


-Beslissen in een vuca wereld-


Een verandering van tijdperk vraagt om een ander gebruik van je brein. Met de snel exponentieel veranderende wereld mee kunnen volgen eist een slim, snel, adequaat georganiseerd brein. 

Zodat je snel kunt inspringen op verandering. Zich bezighouden met je eigen welzijn en dat van je medemens in dan ook zeker geen luxe, maar eerder een noodzaak. De aanpak van Ann Caroline slaat de nagel op de kop. Na 30 jaar ervaring in de neurologische revalidatiewereld heeft zij tevens sinds 6 jaar het parcours gekozen om het gezonde brein te optimaliseren.  Ze heeft haar aanpak beschreven in het boek: beslissen in een vuca wereld. 

Leo Neels

Algemeen Directeur bij Itinera.

 

Misschien ben ik alleen, maar mijn apathie voor de woorden ‘begrotingstekort’, ‘overregulering’, ‘werkeloosheid’, ‘belastingdruk’, ‘wanbeleid’, .. wordt alsmaar groter. Achter deze woorden zit een zompig moeras van complexe problematieken die je niet zomaar in 1 woord uitgelegd laat staan opgelost krijgt. De gemiddelde burger bekijkt het vanop een afstand en hoopt op 5 minuten politieke moed, maar die hoop wordt meestal snel de kop ingedrukt wanneer men in het weekend bij een kop koffie vaststelt dat de kranten weer volstaan met sneren en oneliners van kibbelende politici.

Gelukkig bestaan er mensen zoals Leo Neels, die een plan hebben, een plan voor het land. Leo Neels maakt deel uit van de denktank Itinera en onderzoekt grote maatschappelijke vraagstukken met als doel het beleid te verbeteren. De presentatie van Leo drukte ons nogmaals met de neus op de feiten, of liever in het zompige moeras: België is een zorgenkind en onze Noorderburen doen het daarentegen fantastisch. Nou, mopjes maken over Hollanders is dus ook ineens not done. Als er iemand een joke is, dan is het wel België met haar zwak beleid.

 

The magic word is in Leo’s boek ‘doelstellingen’. Zet jezelf een doel en handel er naar. Zo simpel kan het zijn. Maar blijkbaar nog niet simpel genoeg voor onze politici. Of hebben ze misschien ‘Een Plan voor het Land’ nog niet gelezen? Ik stuur alvast een exemplaar naar de Wetstraat en kijk al uit naar de oneliners in mijn volgende weekendgazet.

Op onze oktobermeeting hebben wij Prof.Dr. Marc Van Molle van het Departement Geografie van de VUB ontvangen die ons een boeiende uiteenzetting heeft geven over het belang van water in onze economie, ecologie en kortom in ons verder bestaan.

De aarde is een planeet die voor 2/3e uit water bestaat, een overvloed aan water zou men kunnen denken.
Evenwel zorgen de klimaatsverandering én de bevolkingstoename er samen voor dat tegen 2030 de beschikbare watervoorraden wereldwijd slechts zullen kunnen voldoen aan 60 % van de vraag.

De ongelijke verdeling van een steeds maar schaarser wordend water zorgt ervoor dat er conflicten ontstaan tussen staten, tussen regio's en tussen groepen van gebruikers.

"Water is het nieuwe blauwe goud", maar in tegenstelling tot goud kan een mens niet zonder water.


Een interessante lezing welke opnieuw tot nadenken heeft aangezet!


Julie De Keersmaecker


Ongelooflijk hoe je leven in één seconde kan veranderen in een hel. Zulke dingen gebeuren in boeken en films, maar niet in ons gezin of in onze vriendenkring. Met deze zin startte Julie De Keersmaecker op zondag 31 juli 2011 haar dagboek, nadat haar jongste dochtertje de diagnose kanker kreeg. De daaropvolgende zeven maanden leefde ze van dag tot dag, tussen hoop en vrees. Ze komt vertellen over hoe haar leven voor en na de dood van haar dochtertje evolueerden en hoe ze kracht heeft gevonden om haar carrière  een nieuwe wending te geven.

In september hebben we een uitstap gedaan naar de verbrandingsovens van ISVAG

onder begeleiding van Kristel Moelaert.


De laatste jaren is het onderwerp niet meer uit de actua weg te denken, de wereld zit met een gigantisch afvalprobleem.

ISVAG is in 1975 opgericht als intergemeentelijke samenwerking voor afvalverwerking. ISVAG verbrandt en verwerkt het afval en zet in op hernieuwbare energie. Het door ISVAG verbrand afval zorgt voor stroom voor meer dan 20.000 gezinnen, wat maakt dat de stroom van onze computers, het licht bij je thuis, of op de scholen van je kinderen wel afkomstig is van het verbrandingsproces.

Professor Rosa Rademakers

vervoegde, na een academische carrière, in 2019 het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) als wetenschappelijk directeur van het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie, in opvolging van haar mentor Christine Van Broeckhoven.


De professor heeft het in onze november meeting gehad over "Frontotemporale Dementie, Genetica en Onderzoek in de Verenigde Staten", en heeft ons meer geleerd over deze vreselijke ziekte, haar onderzoeken en de toekomstmogelijkheden.

Patricia van Lingen


Ha! Waren die mannen lekker gevangen. We hadden ze gelokt met lekker eten van Piet en een gratis pintje. Die arme schapen hadden niet door dat ze een uurtje gebrainwasht gingen worden door een relatie-expert die hen met één belangrijke Kerstboodschap naar huis ging sturen: “Luister nu gewoon es naar je vrouw!”


Draaide dat even anders uit seg.. Neen die sokken naast de wasmand liggen daar niet omdat je man bijziend is. Ook niet omdat hij met zijn tenniselleboog net naast de wasmand gooit, en neen, ook niet omdat hij jou wat bezigheidstherapie wil geven op die rustige schoolavonden. Die sokken die liggen daar - volgens Patricia Van Lingen - helemaal op hun plaats, daar op de grond. Het probleem zit bij jou, ja bij jou! Blijkbaar heb jij één of ander sokkentrauma in het verleden opgelopen waardoor je nu die arme man afjakkert. Een spiegel kan je helpen om je sokkentrauma te detecteren en voor eens en voor altijd verlost te zijn van je eigen gezaag. Slik.


Ineens drong het door, niet die mannen waren gevangen, maar wij! De zaal vulde zich met geroezemoes, er werd zenuwachtig gelachen, een enkeling durfde het aan om luidop te protesteren: “Ja maar.. mevrouw Van Lingen.. moeten wij die sokken dan gewoon laten liggen en zwijgen”? Het gevreesde en confronterende antwoord was een streng klinkende ‘JA’, en niet alleen moeten we die sokken laten liggen, we moeten ook nog eens chill in de zetel crashen zo rond een uur of 19u terwijl het alarmpje van de vaatwasser duidelijk maakt dat het tijd is om uit te laden, terwijl de brooddozen van de kids nog lekker staan te stinken met restjes van 7u geleden, terwijl de keuken eruit ziet alsof iemand met twee linkerhanden zich voor de eerste maal gewaagd heeft aan het nieuwe kookboek van Sergio Herman. Gewoon lekker liggen in de zetel en verbinding maken met je lieftallige echtgenoot. Hoe moeilijk kan het zijn?


Onnoemelijk moeilijk mevrouw Van Lingen. Maar toch zullen we uw boek lezen. Wie weet wat vinden we allemaal in die spiegel.

In april 2019 hebben is

Deborah Van Den Bos

bij ons langsgekomen.

Deborah maakt deel uit van het team van Sylvie Verleye, die reeds in het verleden voor ons heeft gesproken, een meeting waar steeds met zeer veel enthousiasme op werd terug gekeken!
Deborah adviseert, coacht en traint experts, professionals en leiders in het versterken van díe personal skills waarmee men impact maakt, men zichzelf op professionele wijze neerzet en invloed vergroot.
Het was een interactieve meeting, waarbij Deborah ons tips en inzichten heeft gegeven over hoe jezelf als ‘merk’ te poneren, wat is belangrijk, hoe je zorgt voor een goede pitch, wat mensen onthouden en wanneer je in hun gedachten blijft ‘plakken’ zodat ze op een later moment zaken met jou zullen doen.

Meer info over Deborah kan je hier terugvinden

In juni 2019 hebben wij

Inge Boets 

mogen verwelkomen.


Inge Boets heeft er na een indrukwekkende carrière aan de top bij ERNST & YOUNG voor gekozen om van haar passie haar beroep te maken.
Gepassioneerd door Italië, besloot Inge een 8-tal jaar geleden een delicatessen winkel te openen in Atwerpen (Hopland), genaamd "La Scoperta".

Mevrouw Boets heeft het drukke zakenleven evenwel niet geheel achter zich gelaten want is op heden als zelfstandig bestuurder actief in verschillende raden van bestuur (waaronder Euroclear plc, Euroclear SA, Econopolis, Ontex en Vanbreda Risk & Benefits,...)

Onze spreker zal het hebben over het meedraaien aan de top als vrouw in een mannenbastion, maar ook over haar "carrièreswitch" en de combinatie van de twee werelden.

Het was weer een zeer interessante en inspirerende meeting!

Professor Dr Ir Preneel

is hoogleraar aan de KUL en is gespecialiseerd in informatiebeveiliging en cryptologie. De Professor focust zich op cryptische algoritmen en de applicatie ervan in mobiele communicatie en computerbeveiliging.

Professor Preneel zal spreken over “Big Data, Little Privacy", een zéér courant onderwerp dat handelt over de (gevaren van)toenemende digitalisering, de bijhorende informatieverwerking van persoonlijke gegevens en de bescherming ervan.

Dit was een must voor eenieder!

CV en meer info via deze link